Jonna Schelstraete en Iristo (v. Apache) schreven in Oirschot het ZZ-Zwaar op hun naam met ruim 68%. Het was het subtop debuut voor de pas zevenjarige Iristo.

Overgang

Na haar proef vertelt Schelstraete: “Ik ben zeker heel erg tevreden! Het was pas zijn eerste wedstrijd in het ZZ-Zwaar. Ik heb hem wel een aantal keren in het Z2 gestart, maar dan is dit toch best wel een overgang. Eigenlijk zijn deze proeven voor mijzelf een stuk makkelijker en ik denk ook dat ze hem beter liggen, dus dat is in ieder geval fijn.”

Lijnen

Het grootste verschil tussen het Z2 en het ZZ-Zwaar zit hem volgens de amazone in de lijnen. “De lijnen zijn redelijk eenvoudig in deze proef. In het Z2 is het allemaal wat onlogischer met moeilijkere lijnen. Dus ik vond het niet een hele moeilijke proef, in het ZZ-Zwaar kan je ook een moeilijke proef rijden, maar ik heb bewust deze proef uitgekozen om mee te beginnen. Ook omdat het voor hem dan niet ineens heel erg moeilijk zou worden. Alles bij elkaar liep het gewoon lekker vandaag.”

Flinke fouten

Schelstraete vertelt verder: “Er zaten natuurlijk ook wel een paar fouten tussen. Hij schrok bijvoorbeeld een keer in een galop appuyement waarna hij bijna even stilstond, dus dat kan je wel een storing noemen” vertelt de amazone lachend. Eén pirouette ging wat te snel en ook in mijn laatste lijntje ging het even mis. Die hoort in draf, maar ik gaf net even een verkeerde hulp waardoor hij een pas in galop sprong. Het waren dus wel drie flinke fouten, maar hij is pas zeven natuurlijk.

Makkelijk

De amazone heeft Iristo samen met Ad Valk. “Wij hebben hem als vierjarige voor de helft bij Ad gekocht en het is gewoon een hartstikke fijn paard. Hij wil altijd werken en ook de oefeningen zitten er al goed in. Hij doet voor zijn zeven jaar al heel veel en allemaal erg makkelijk. Maar we hebben hem in principe wel met oog op de verkoop.”

Kwaliteiten

“Hij heeft daarnaast heel veel talent voor het verzamelen. De pirouettes doet hij nu al goed en ook de series springt hij goed door. Dus dat zit allemaal goed, alleen in het begin kon hij wel eens wat wakker zijn. Dat heeft hem destijds ook wel in de weg gezeten. Het is een scherp paard, maar dat is ook weer zijn kwaliteit natuurlijk. Hij vertrouwt het steeds meer, gaat graag mee en vindt het volgens mij allemaal wel leuk!”

Toekomst

Hoe de weg naar de verkoop eruit gaat zien weet de amazone niet. “Het is wel een heel makkelijk paard. Dus voor veel mensen is het dan opstappen en wegrijden, dus ik heb niet zoiets van ‘ik wil hem tot de Grand Prix rijden’. Maar hij blijft gewoon zo lang hij niet verkocht is. Hij kan de Lichte Tour makkelijk lopen en de Grand Prix ook wel, maar hij is wel pas zeven natuurlijk. Ik denk dat hij alle kwaliteiten in huis heeft!” Besluit de amazone uit Gemonde.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots